Direct naar de inhoud

In de wijk

Via het blad Bij ons in de Oostwijk zijn bewoners geïnformeerd, maar er is zoveel meer te vertellen over onze wijk. Interviews in de wijk en ruimte voor aanvullingen, commentaren en tips.

Zaterdag 26 september 2020 eindelijk was het zover. De succesvolle officiële onthulling van de historische muurschildering waarop een vissersvrouw in traditionele klederdracht, een school haringen zwemmend richting de haven en in de top de loggers te bewonderen zijn,  werd met veel enthousiasme verricht door wethouder Bart de Leede. In verband met het Corona virus en de gepaste 1,5 meter afstand, hebben we het aantal genodigden moeten beperken. Het is een burgerinitiatief van Patricia Kornaat, kunstenares en vriendin Loes Henger en Julia Nibourg.

Het is een vervolg van eerdere buurtinitiatieven inde Eendrachtstraat en Dwarsbleekstraat.

Buurman Ton Baas woonachtig op de hoek van de Bleekstraat, vroeg aan Patrica en Julia of ze ook een mooi idee hadden voor zijn muur.

Beiden zijn gek van muurschilderingen, maar hebben daar geen ervaring mee. Zo zijn ze bij Loes terecht gekomen, die wel bekend is met het maken van muurschilderingen. De muurschildering weerspiegelt de historie van de buurt en de stad, en is in een soort van Rembrandt-achtig-sfeer neergezet vanwege de nostalgie. Om de kracht van het saamhorigheidsgevoel in de buurt te benadrukken, hebben ze wederom gebruik gemaakt van de kwaliteiten van buurtschilder Marcel Verweel.

Menige bewoners en voorbijgangers hebben het proces van het project wat gestart is in juli van dichtbij kunnen volgen. Door het mooie weer stopten velen maakten een babbeltje en deelden vooral hun positieve reacties. De finishing touch heeft éven op zich laten wachten, maar ze zijn meer dan trots op het resultaat.

Met deze muurschildering willen ze de geschiedenis van Vlaardingen voor iedereen in beeld brengen en aantonen dat ze trots zijn op de historie van de buurt en stad. Vlaardingen was ooit een stad met een enorme haringvloot, waar visserij een grote rol speelde en waar vooral de “zilverachtige visjes”, beter bekend als de haring, uiteindelijk zijn gaan bepalen dat de inwoners de bijnaam “Haringkoppen” kregen.

De tekst Zilver uit de zee, uit het boek “Het Zout Verzouten” van (schrijver en Vlaardingse visserijkenner) Peter Zuydgeest op de plaquette, verwoordt precies het gevoel van de muurschildering. Tijdens de onthulling liet hij weten, dat ze geen betere plek hadden kunnen uitkiezen voor deze muurschildering aangezien er veel schippers gehuisvest waren in de Eendrachtstraat.

 

Zilver uit de zee

De schepen verlieten hun thuishaven voor een periode die vooral in de 19e

Eeuw, tot de komst van de logger, wel twee tot drie maanden kon duren.

Bij afscheid vloeiden tranen rijkelijk. Vrouwen en kinderen moesten immers

voor lange tijd afscheid nemen van hun man, zoon, verloofde, vader of broertje.

De terugkerende gedachte daarbij was: ‘Zien we elkaar ooit weer terug”

Want de zee gaf en de zee nam…

 

Op naar de doggersbank, de visgronden bij de Shetlandeilanden of naar de

Oostkust van het Farndiep, waar de haringen in grote scholen rondzwommen.

Hoe zou het de bemanning deze reis vergaan? Met hoeveel tonnen haring zouden ze terugkeren?

En vooral, met hoeveel man…?

 

Aan het eind van de onthulling werden de sponsoren en een paar anderen als blijk van waardering  verrast met “goodiebags” bestaand uit een fles witte wijn met afbeelding van de muurschildering, een   haring borrel en een blikje haring in milde tomatensaus en de overige aanwezigen werden getrakteerd op een zakje met een ambachtelijk roomboter koekje en een melk & puur chocolaatje in de vorm van (hoe kan het ook anders) een vis.

Het zou natuurlijk fantastisch zijn als Vlaardingen met de tijd meer en meer verrijkt zal worden met historische buurtinitiatieven en/of mooie straatkunst, zodat we straks ook een echte kunstroute hebben. Niet iedereen voelt namelijk de drang om naar het museum te gaan. Daarnaast zijn ze bezig om de muurschildering spoedig te voorzien van goede verlichting, zodat wandelaars er ook in de avond in volle glorie van kunnen genieten.

De muurschildering is mogelijk gemaakt met medewerking van Gemeente Vlaardingen en het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

Foto: Peter Spek

 

Geplaatst in: Initiatieven

Afbeeldingen

  • Bleekstraat blinkt door zilver uit de zee

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)