Direct naar de inhoud

In de wijk

Via het blad Bij ons in de Oostwijk zijn bewoners geïnformeerd, maar er is zoveel meer te vertellen over onze wijk. Interviews in de wijk en ruimte voor aanvullingen, commentaren en tips.

Bij ons in de Oostwijk en hoe nu verder

Het was toch wel even spannend op 14 oktober in de Windwijzer. Zouden alle inspanningen die we vanaf de start van 2019 hebben gedaan zich nu uitbetalen en zouden de Oostwijkbewoners laten zien en horen hoe zij over de toekomst van hun wijk denken?  Nu terugkijkend, denk ik hoe heb ik kunnen twijfelen aan de Oostwijkbewoners? Ze waren er, volop en deden vol vuur hun verhaal over een schitterende wijk, waar iedereen zich bezig wil houden met huidige en toekomstige ontwikkelingen. In de verslagen in deze glossy van de werktafelvoorzitters en de schrijvers is het vuur en de betrokkenheid bij de wijk terug te vinden.

Even een terugblik

Jarenlang stond de oostwijk bekend als een wijk waar weinig tot niets te bereiken viel. Platformavonden zoals in die jaren georganiseerd verzanden vrijwel altijd in “wij-zij denken”, waar de ander de schuld kreeg van alles  en iedereen met een ontevreden gevoel vandaan kwam met veel gezucht en …zie je wel “Ze” luisteren toch niet! .

In 2017 hebben we een eerste stap gezet om deze patstelling  te doorbreken. Met een avond in oktober 2017 over de Kwetsbare Oostwijk werden tafelgesprekken gehouden waar iedereen zijn verhaal kwijt kon en waar naar elkaar geluisterd werd.

In 2018 is de opvolger gepresenteerd onder de titel “Dromen in de Oostwijk”, opnieuw een avondvullend programma waar wijkbewoners hun dromen konden presenteren en waar een deel al van in uitvoering is gekomen en een ander deel nog hard aan gewerkt wordt om dit voor elkaar te krijgen. Wijkbewoners en gemeente trekken hierin samen op, met dromen die snel waargemaakt zijn en dromen voor de lange termijn waar naar de uitvoerbaarheid wordt gekeken.

In 2019 is een start gemaakt met Bij Ons in de Oostwijk, met een aantal glossy’s, een eigen website www.bijonsindeoostwijk.nl en een werktafelavond in oktober om de toekomstvisie van de wijkbewoners voor hun Oostwijk te bespreken. Het verslag daarvan is in deze glossy te vinden. 

En straks

In 2020 zal door de gemeenteraad een nieuwe stadsvisie worden vastgesteld voor de periode 2020 tot 2040. Vanuit die stadsvisie zullen er wijkplannen komen voor de komende jaren. De oostwijk is er klaar voor: de bewoners van de oostwijk hebben  input aangeleverd voor de wijkontwikkelingsplannen die uit de stadsvisie  moeten voortkomen. Tijdens de werktafelavond hebben wethouders meegeluisterd naar de inzet van de Oostwijkers voor hun omgeving en de samenvatting van alle gesprekken die gehouden zijn zal aangeboden worden aan de Vlaardingse gemeenteraad om te gebruiken bij het vaststellen van de stadsvisie en de wijkplannen die daar uit voort komen.

Dus we zijn klaar?

Nee, dat zijn we zeker niet. De gemeente kan niet alles voor ons regelen. We zullen zelf ook in actie moeten komen en met elkaar de oostwijk nog mooier moeten maken als dat ie al is: een wijk waar bewoners betrokken zijn met elkaar, waar plek is voor jong en oud, waar we elkaar spreken, maar ook aanspreken als zaken niet goed lopen, waar we maximaal gebruik kunnen maken van voorzieningen die we samen met  instanties en de gemeente vorm kunnen geven, waar wijkbewoners lucht hebben, kinderen kunnen spelen en ouderen een plek in de wijk kunnen behouden, een wijk waar we rekening met elkaar houden, geluidsoverlast en stankoverlast verdwijnen en waarvan iedereen zegt: Kijk…daar zou ik wel willen wonen. Daar voel je je gekend, thuis en veilig.

Jan van der Kolk

Geplaatst in: Initiatieven

Afbeeldingen

  • Hoe nu verder na 14 oktober?

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)