Direct naar de inhoud

In de wijk

Via het blad Bij ons in de Oostwijk zijn bewoners geïnformeerd, maar er is zoveel meer te vertellen over onze wijk. Interviews in de wijk en ruimte voor aanvullingen, commentaren en tips.

Tafel 4: Afval en veiligheid Gespreksleider Jan Robberegt / schrijver Rob van der Veen

 

Ik mocht de tafel voorzitten die zich bezig hield met afvalinzameling en met veiligheid.

Duidelijk is dat mensen zich het meest ergeren aan het straatafval. Eigenlijk was er helemaal niet zo’n groot probleem met het systeem van huisvuilinzameling. Je

kunt elk systeem bedenken, als de bewoners zich er niet aan houden, is het

gedoemd te mislukken. Men is nadrukkelijk tegen een systeem van pasjes met betaling. Het allerbelangrijkste is handhaving. Er wordt naar het gevoelen van de bewoners nauwelijks gehandhaafd door de mensen die hiervoor aangesteld zijn De overheid verliest hier haar legitimiteit en zijn gezag. Hetzelfde geldt voor de veiligheid op straat. Ook hier moet veel strenger worden opgetreden bij overtredingen.Bij veiligheid is eigenlijk alleen gesproken over verkeersveiligheid en dan mn de snelheid van auto’s op de Schiedamseweg. Ook hier is handhaving het belangrijkst. Fysieke maatregelen zoals drempels etc werken niet. Een flits camera helpt.Waarom gebeurt dat nu niet.?

Nog vermeldenswaardig is de situatie bij de skate baan in het park. Hier heerst een onwenselijke situatie : er wordt gedeald en geblowd, maar ook gespoten. Hier moet worden tegenop getreden. Het terrein wordt gevaarlijk voor kleine kinderen. Het waren zinnige gesprekken, door betrokken

bewoners die volgens mij een behoorlijke afspiegeling van de wijk waren!

Nu nog de uitvoering!

Jan Robberegt

 

 

 

Schrijver Rob van der Veen

 

Vervuiling

 

1. Bedrijven, uitzendbureaus en corporaties hebben en dienen verantwoordelijkheid te nemen voor een schone omgeving. 

Gemeente heeft een stimulerende en handhavende taak maar niet alleen. Ook de andere partners hebben een handhavende en stimulerende rol.

Maar ook:

Werken aan mentaliteitsverandering door:

Meertalige voorlichting

Bewoners en bedrijven geven zelf het goede voorbeeld ( buurtbezem, world cleanup day) Leren van elders, bijv Nieuw Zeeland.

 

2. Aanpak grofvuil, bijv. door ander ophaalregime, bijv. In de avond

 

Veiligheid

1. Persoonlijke bedreigingen aanpakken wordt gezien als politie/ overheidstaak ( instaan voor veiligheid van burgers )

Maar ook: doorbreken individualisme en werken aan gemeenschapszin

2. Woonbeleid, aanpakken uitbuiting dmv onderverhuur

3. Corporaties, uitzendbureaus  en vve's zetten ook in op leefbaarheid en veiligheid,  samen met politie,  gemeente en bewoners. Zij pakken tevens overtreding van gezamenlijk opgestelde leefregels aan.

4. Aanpak toenemende drugscriminaliteit en drugsgebruik/ preventie.

5. Verkeersveiligheid aanpakken is behalve fysieke situatie aanpakken zoals Schiedamseweg of verkeerscirculatie ook een zaak van samenspel tussen diverse verkeersdeelnemers waardoor mensen hun gedrag aanpassen aan de omgeving, denk aan langzaam rijden door automobilisten in woon / speelwijken.

 

 

Geplaatst in: Initiatieven

Afbeeldingen

  • 14 oktober verslag werktafel 4

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)