Direct naar de inhoud

In de wijk

Via het blad Bij ons in de Oostwijk zijn bewoners geïnformeerd, maar er is zoveel meer te vertellen over onze wijk. Interviews in de wijk en ruimte voor aanvullingen, commentaren en tips.

Tafel 2 Leefbaarheid en verkeer; Gespreksleider Ben van der Velde

De twee stellingen voor tafel 2 waren; een nieuw verkeerscirculatieplan? En moet er weer een opbouwwerker komen met bevoegdheden? Eerder vragen dan stellingen, maar toch.

Ook in de Oostwijk is er spraken van buurten en die buurten verschillen nogal van elkaar en dus ook de reacties op de stellingen, die in 2 sessies aan de orde kwamen.

Voor wat het verkeerscirculatieplan betreft was de gemene deler wel de veiligheid en een goede ontsluiting van de Oostwijk. Ook de snelheden door auto’s en bussen, het ontbreken van of te smalle fietspaden en daardoor de inrichting van de Schiedamseweg was voor vrijwel iedereen een onderwerp van gesprek en vooral frustratie.

Het zware verkeer en het parkeren van busjes door en in de wijk zorgde ook voor veel gesprekstof.

Wat er in de komende 20 jaar zou moeten veranderen werd niet echt duidelijk. De snelheid van het verkeer door de buurten stond op één. De meningen verschilden over het al dan niet handhaven van het eenrichtingsverkeer. De auto zou in de gehele wijk te gast moeten zijn, zoals nu in de Leyden van Gaelstraat. Fietsers en voetgangers dus voorrang, is daarvan een logisch gevolg.

Geconstateerd werd wel dat in die 20 jaar de mobiliteit zal veranderen. Zo moet het mogelijk zijn om in de toekomst de snelheid van de elektrische auto’s gewoon te regelen, zodat te hard rijden niet meer mogelijk is. Geconstateerd werd wel dat er te veel auto’s in de wijk geparkeerd staan en reguleren daardoor niet makkelijk is. De meningen over maatregelingen daar tegen verschilde nogal.

De deelnemers aan tafel 2 kwamen niet uit de buurten waarin de opbouwwerkers van oudsher een belangrijke rol hebben gespeeld en weer zouden kunnen . Bevoegdheden van die nieuwe opbouwwerkers werden in beide sessie zeker niet bepleit. Voor ordehandhaving en conflictbemiddeling zijn er instanties die daar op zijn toegerust. De opbouwwerker (nieuwe stijl) werd wel gezien als schakel tussen de wijk (buurt) en de gemeente. Vrijwel alle initiatieven vanuit de wijk lopen tegen de bureaucratische regelgeving aan en ervaren dat als een extra belasting. Dat kan wellicht met een opbouwwerker anders.

Ben van der Velde

 

Geplaatst in: Initiatieven

Afbeeldingen

  • 14 oktober verslag werktafel 2

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)