Direct naar de inhoud

In de wijk

Via het blad Bij ons in de Oostwijk zijn bewoners geïnformeerd, maar er is zoveel meer te vertellen over onze wijk. Interviews in de wijk en ruimte voor aanvullingen, commentaren en tips.

Tafel 1: Wijkinrichting. Gespreksleider Hans Versluijs/Schrijver Debbie Walkotte

 

 

OOSTWIJKERS: WAT EEN HEERLIJKE ENERGIE!

Je denkt wel eens: zet 5 mensen met elkaar aan een tafel om over de toekomst te praten en je krijgt 5 compleet verschillende meningen. En…als je niet uitkijkt nog forse ruzies ook.

 

Niets daarvan op de bijeenkomst in de Windwijzer over de toekomst van de Oostwijk. De horizon is 2040. Twee maal ruim 20 mensen aan onze tafel; wat een passie en gemotiveerdheid! En wat een grote overeenstemming over de grote lijnen! Bewoners die de wijk door en door kennen en er van houden. Prachtig.

Ik beperk me tot een paar grote lijnen die mij opvielen:

- Geen groenplekken meer inruilen voor woningbouw. Integendeel, meer open ruimtes creëren voor groen en wateropvang. Iedereen voelt wel dat er op zo’n lange termijn  in de Oostwijk ook nieuwbouw moet komen. Zoek de oplossing dan vooral in sloop van verouderde woningen en nieuwbouw. Kijk serieus naar beperkte hoogbouw (4 lagen), passend bij het historische karakter van de wijk, met optimale mogelijkheden voor (ondergronds) parkeren en wateropvang. Denk daarbij ook aan 55+ers die binnen de wijk willen verhuizen, waarmee doorstroming op gang komt. - Dat historische karakter van de wijk kwam vaak terug; daar zijn we trots op en willen we behouden en versterken; realiseer historische muurschilderingen.

 

- Over parkeren is héél  veel gezegd, want de huidige situatie wordt door iedereen als beroerd ervaren. Haal de busjes uit de wijk (naar de randen op beveiligde plekken), voer het parkeerregime door voor de hele wijk, kijk op bepaalde plekken naar een omkering van het betaald parkeren: overdag vrij, vanaf 17.00 voor bewoners. 

 

En nog veel meer….zie de verslagen. Ik was erg onder de indruk van de betrokkenheid, de kennis, de doordachte voorstellen en , zoals gezegd, de eensgezindheid. Wat een potentie om met de wijk verder aan de slag te gaan! Oostwijkers: wat een heerlijke energie!

 

Hans Versluijs.

 

Stelling 1: De Oostwijk is vol genoeg gebouwd



·         Behouden van de weinig beschikbare openbare ruimtes in de wijk ipv volbouwen

·         Indien nieuwbouw nodig is dan op locaties waar oude panden gesloopt worden en denk aan laagbouw appartementen

·         Bij nieuwbouw parkeren, waterberging en groen goed meenemen in het plan

·         Denk bij nieuwbouw goed na over het karakter van de wijk

·         Historie terugbrengen in de wijk (denk aan kunst/educatie)

·         Balans tussen diverse leeftijden qua wonen

·         Mogelijkheden bieden voor oudere wijkbewoners die graag kleiner in de wijk willen blijven wonen (zorgt ook voor doorstroming)

·         Doe wat met terreinen die langdurig braak liggen

Stelling 2: Er staan te veel auto’s in de Oostwijk



·         Bedrijfsbusjes in de wijk

·         Uitbreiding betaald parkeren gehele Oostwijk

·         Innovatie ondergrondse parkeergarages

·         Meer handhaving m.b.t. parkeren

·         Oplaadpalen elektrisch rijden zorgt voor extra parkeerdruk

 

Debbie Walkotte

 

Geplaatst in: Initiatieven

Afbeeldingen

  • 14 oktober verslag werktafel 1

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)