Direct naar de inhoud

In de wijk

Via het blad Bij ons in de Oostwijk zijn bewoners geïnformeerd, maar er is zoveel meer te vertellen over onze wijk. Interviews in de wijk en ruimte voor aanvullingen, commentaren en tips.

Hoe is het mogelijk om te praten over de beroemde/beruchte energietransitie (van het gas/warmtepompen/isolatie/zonnepanelen/enz.) in een wijk die voor een groot deel bestaat uit huizen die inmiddels een eeuw staan? Natuurlijk kunnen we veronderstellen dat het zo’n vaart niet zal lopen in oude buurten, maar toch….wat zijn de mogelijkheden, hoe zit het met de kosten en waar haal je het geld vandaan?

In het kader van een gasloze toekomst willen we in dit artikel de warmtepomp eens goed tegen het licht houden.

- Warmtepompen vergen een aardige investering. De meeste standalone warmtepompsystemen kosten tussen de €8.000 en €12.500. Dat is exclusief een subsidie die per apparaat verschilt, maar al snel een paar duizend euro bedraagt. De terugverdientijd en het rendement op de investering zijn lastig te berekenen. Deze zijn afhankelijk van het soort pomp, de aanschafprijs, de isolatiegraad, het type warmtebron en het type warmte-afgiftesysteem. Een hybride of ventilatiewarmtepomp is vaak een stuk goedkoper, maar bespaart ook minder gas. Er is een binnen-en buitenunit. In de buitenunit zit een ventilator, die geluid maakt wanneer deze draait. Door sommige mensen wordt dit als storend ervaren, maar in praktijk draait deze ventilator alleen wanneer u uw woning verwarmt. Dit is alleen wanneer het buiten koud is en u waarschijnlijk ramen en deuren gesloten houdt. In de zomer, wanneer u buiten zit en ramen en deuren open hebt, verwarmt u de woning niet en maakt de buitenunit dus ook geen geluid. Het is wel aan te raden na te denken over waar de buitenunit geplaatst wordt, zodat u het geluid zo min mogelijk hoort.

  1. -De warmtepomp kan in combinatie met een boiler aardig wat ruimte innemen. Huizen met beperkte ruimte kunnen het grote systeem niet altijd kwijt.
  2. De techniek zelf is niet heel lastig, maar het goed installeren en inregelen van een warmtepomp is wel een delicaat werkje. Een expert moet kijken hoe het huis het beste verwarmd kan worden, zodat de warmtepomp een goed rendement behaald. Let op: niet elke installateur heeft voldoende kennis van een warmtepomp. Een vakkundige installateur is cruciaal voor het behalen van een goed rendement op de investering. Via het GreenHome platform vindt je betrouwbare installateurs die weten wat ze doen.

-Een warmtepomp is niet zomaar te installeren in iedere woning. Er zijn een aantal voorwaarden waar de woning aan moet voldoen. Vooral in oudere woningen kan de installatie van een warmtepomp ingrijpend zijn. Hybride warmtepompen zijn redelijk eenvoudig toepasbaar in bestaande woningen, al blijven er ook hier een aantal aandachtspunten waar rekening mee moet worden gehouden voordat je een warmtepomp laat installeren. In nieuwbouwwoningen is een warmtepomp tegenwoordig goed toe te passen.

-Niet elk huis is geschikt voor een warmtepomp. Om het comfortabel warm te krijgen in huis met een warmtepomp, is goede isolatie noodzakelijk. Een warmtepomp verwarmt de woning op een lagere temperatuur dan een cv-ketel. Wanneer je woning slecht geïsoleerd is, gaat er veel warmte verloren via muren, ramen en kieren. Het is dan lastig om de woning comfortabel warm te krijgen.

-Omdat de warmtepomp de woning op lagere temperatuur verwarmt, is het niet altijd mogelijk om de traditionele radiatoren te behouden. Lage temperatuurverwarming (vaak vloerverwarming) is zeer geschikt om de woning te verwarmen op lagere temperatuur.

Genoeg dus om over na te denken en door te laten rekenen voordat je besluit tot een bepaalde vorm van energietransitie.

Je kunt ook de kop in het zand steken, maar bedenk wel dat er een moment kan komen dat het alle bewoners wordt opgelegd en dan moet je wel…..

Cyril Thier

Geplaatst in: Wijkinrichting

Afbeeldingen

  • Energietransitie in de Oostwijk
foto warmtepomp (108 KB)

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)