Direct naar de inhoud

In de wijk

Via het blad Bij ons in de Oostwijk zijn bewoners geïnformeerd, maar er is zoveel meer te vertellen over onze wijk. Interviews in de wijk en ruimte voor aanvullingen, commentaren en tips.

Water vormt de basis van ons bestaan. Het speelt een belangrijke rol in ons leven en bepaalt in hoge mate de kwaliteit van onze leefomgeving. Het is tegenwoordig vanzelfsprekend dat drinkwater uit de kraan komt en vervolgens zonder problemen via de riolering wordt afgevoerd. Althans, dat vinden we. 

Vanuit Vlaardingen voeren we met zijn allen ieder jaar meer dan tien miljard liter rioolwater af richting de rioolwaterzuivering. Gelukkig maar, want dat draagt bij aan onze gezondheid, droge voeten en een schone stad. Het afvoeren van al dit rioolwater gaat echter niet vanzelf. Een goed functionerend rioolstelsel is van groot belang. 

In het rioolstelsel komen stoffen en objecten (zoals vet, zand, doekjes, etc.) terecht die, in combinatie met verzakkingen,  kunnen leiden tot verstoppingen of aantasting van de buizen. Vervuiling, verzakkingen of andere beschadigingen kunnen gevolgen hebben voor de afvoercapaciteit of de kwaliteit van de rioolbuis. Om nadelige effecten hiervan te voorkomen wordt het riool periodiek geïnspecteerd en gereinigd. 

De riolering in de Oostwijk is in 2018 geïnspecteerd en gereinigd. Simpel gezegd wordt de rioolbuis met behulp van een hogedrukspuit schoongespoten. Het vuil komt bij de put terecht en wordt daar verwijderd. Als de rioolbuis schoon is brengt een rijdende camera de kwaliteit van de rioolbuis in beeld. Zo kan ingeschat worden hoe lang een rioolbuis nog mee kan of welk onderhoud nodig is. 

Op basis van de reinigings- en inspectiewerkzaamheden kunnen we concluderen dat de riolering in de Oostwijk  in goede staat is. Op enkele plekken zijn kleine beschadigingen (zoals: chemische aantasting, verzakkingen en ingroeiende boomwortels) geconstateerd, welke door de gemeente worden verholpen. Ten opzichte van andere wijken zien we in de Oostwijk relatief veel vervuiling in het rioolstelsel. Tijdens het reinigen van de riolering zijn veel schoonmaakdoekjes, (frituur)vet, zand, verfresten en zelfs kleding verwijderd. Deze stoffen kunnen verstoppingen en pompstoringen veroorzaken, met alle gevolgen van dien...

Samen houden we het riool schoon. Meer informatie over goed rioolgebruik is te vinden op:

https://daaromnietinhetriool.nl/

Roëll de Leede

 

Geplaatst in: Water

Afbeeldingen

  • Samen werken aan een goed functionerend riool

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)