Direct naar de inhoud

In de wijk

Via het blad Bij ons in de Oostwijk zijn bewoners geïnformeerd, maar er is zoveel meer te vertellen over onze wijk. Interviews in de wijk en ruimte voor aanvullingen, commentaren en tips.

Veilig in de Oostwijk, veilig achter je voordeur.

Soms zijn er van die zinnetjes die je niet loslaten. Een aantal jaren geleden werd er door een Vlaardingse partij geschreven dat er inwoners van de Vlaardingse Oostwijk hun huizen niet meer durven te verlaten omdat ze bang zijn voor de criminaliteit.  Een zinnetje dat dan in je hoofd gaat zitten, vooral omdat je het zelf niet ziet/merkt. In 2017 kwam er nog zo’n bericht: “…..de Oostwijk is een criminele wijk want op de Binnensingel was een man gezien die naar binnen keek en zich dus verdacht gedroeg”.  Het zou toch niet over mij gaan? Regelmatig loop ik met het hondje via de Binnensingel en kijk ik ook naar binnen: ik houd van huizen kijken en hoe de bewoners al hun huizen op hun eigen unieke wijze inrichten. Oeps!

Toch is er wel wat aan de hand in de Oostwijk. De tabel hieronder geeft aan dat de Oostwijk in vergelijking met heel Vlaardingen gelijk of hoger scoort:  het aantal diefstallen is gelijk met heel Vlaardingen, maar in de Hofbuurt hoger. De Hofbuurt is het gebied Ruijtenburg en aan de andere kant van het Buizengat tot en met het Delftse Veer (politiebureau). Het aantal vernielingen ligt in de Oostwijk ook hoger dan in Vlaardingen.

 

Naam regio

Soort regio

Vernieling en misdrijf tegen openbare orde per 1000 inwoners

Totaal diefstal per 1000 inwoners

Oostwijk

Wijk

11

6

Nederland

Land

5

3

Vlaardingen

Gemeente

6

6

Hofbuurt

Buurt

6

9

Oostbuurt

Buurt

8

5

Havengebied Oost

Buurt

Geen data

Geen data

Vijfsluizen

Buurt

Geen data

Geen data

                           

Is onze wijk dan zo crimineel?  Zelf voel ik dat niet zo. Natuurlijk hebben we te maken gehad met een aantal ernstige zaken, denk aan een aantal moorden de afgelopen jaren, maar om daarom de hele wijk nu crimineel te noemen? We hebben een aantal duistere  plekken in onze wijk. Denk aan het Hof, waar je ’s avonds laat toch niet voor je plezier door heen wandelt of het gebied rond de kop van de Spoorsingel  naar de Oosthavenkade, en er zijn ook in straten plekken aan te wijzen waar zich problemen voor doen. Hierbij gaat het dan vaak om wangedrag op straat en overlast vaak mede veroorzaakt door drankgebruik. Je zult dan maar net in zo’n stukje straat wonen.                                  

Is er nu sprake van veel criminaliteit of gaat het ook om overlast waarvan bewoners last hebben?  Er wordt allerlei ondersteuning ingezet:

 

-Onze wijkagent is regelmatig zichtbaar in onze wijk, alhoewel sommige bewoners ook anders beweren;

- de dames en heren van handhaving wandelen/fietsen regelmatig door de wijk.

-Op het moment dat er een in een stukje wijk ruzie ontstaat tussen buurtbewoners kan Minters ondersteunen (zie de Van Kinsbergenplaats);

-Buurtbemiddeling is een nieuwe loot voor de ondersteuning van bewoners;

-Er is een BuurtWhatsapp. (Een tijdje heb ik zelfs de BuurtWhatsapp gevolgd, maar daar waren deelnemers drukker met elkaar de les te lezen dan met het melden van problemen);

 

Al met al voel ik me veilig in de Oostwijk en weet ik de weg te vinden als ik hinder ondervind van anderen.

Maar misschien heb ik het totaal bij het verkeerde eind en zit ik toevallig in een goed stukje straat. Daarom nodig ik je uit om je mening met mij te delen op deze website en mee te discussiëren over hoe wij de toekomst om willen en moeten gaan met overlast en criminaliteit.

14 oktober komen we bij elkaar in de Windwijzer om ook over criminaliteit, overlast en veiligheid te praten en lijnen uit te zetten voor onze toekomst. Doe mee, schrijf mee en praat mee. Thuis achter je veilige voordeur zitten mopperen is geen oplossing voor je  gevoel of jouw waarheid zoals jij die ziet.

Jan van der Kolk

 

Geplaatst in: Veiligheid

Afbeeldingen

  • Veiligheid

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)