Direct naar de inhoud

In de wijk

Via het blad Bij ons in de Oostwijk zijn bewoners geïnformeerd, maar er is zoveel meer te vertellen over onze wijk. Interviews in de wijk en ruimte voor aanvullingen, commentaren en tips.

Geen plek

Ken je dat gevoel?  Kom je na een reis thuis met je auto en dan is er geen plek voor je huis, in je straat tot zelfs in je buurt. Met een volle wijk en nog vollere buurten kun je echt wel beweren dat de Oostwijk een parkeerprobleem heeft.                                          

Toen onze  voorouders de wijk tekenden en bouwden wilden ze mooie rechte straten met plek voor minder gefortinuurde Vlaardingers (Oosterstraat) maar ook voor Vlaardingers met meer inkomsten (Callenburgstraat) en de redersfamilies (Toepad/Schiedamseweg). De straten waren breed genoeg voor handkarren, hondenkar en koets. 140 jaar later is het straatbeeld volkomen veranderd. De eens zo brede straten staan vol met geparkeerde auto’s en busjes. Zo vol dat er geen plek is om elkaar op straat te ontmoeten of voor kinderen om op straat te kunnen spelen, laat staan dat er plek is voor groen op straat. De straat wordt ook steeds voller met grotere wagens, 2e en soms zelfs 3e auto per woning en iedereen toch op zoek naar een plekje.

Hoe moet dat verder? Hoe houden we onze wijk leefbaar met toch ook een plek voor onze auto’s. Zomaar een aantal gedachten:

-Kijk eens goed naar alle opritten in de straten. Daar mag je niet parkeren, maar hebben die opritten nog wel een functie of zouden die ook verwijderd kunnen worden

-Breng het aantal pakeervergunningen terug naar 1 per woonadres. De 2e en 3e auto moeten dan elders geparkeerd kunnen worden aan de randen van de wijk

-Geef ieder woonadres 1 vaste plek op straat. Overdag als de auto er niet staat kan hier een andere auto betaald parkeren, maar tussen 16.00 en 9.00 is dit de plek voor het woonadres.

-Zorg dat bedrijfsbusjes elders geparkeerd worden op terreinen langs de rand van de wijk.

-Een nieuw verkeerscirculatieplan met éénrichtingsverkeer waar de auto welkom is, waar vooral ruimte is voor fietsers en wandelaars en de straat niet  dichtslibt met auto’s.

-Hef een aantal parkeerplaatsen op

-Wees creatief met parkeerruimte

-Richt nieuwe parkeerterreinen in aan de randen van de wijk en zorg  ervoor dat bewoners daar een fiets of E-bike kunnen pakken om naar huis te gaan

-Geef de wijk de mogelijkheid om fietsen/bakfietsen te kunnen pakken vanaf centrale punten in de wijk

 

Het zijn zo maar gedachten, maar uit ervaring weet ik dat je niet weet wat je ziet als plotseling je straat 2 dagen lang  autovrij is. Bewoners komen naar buiten en nemen de straat weer in bezit, gewoon omdat er veel meer ruimte is en kinderen ook op straat kunnen spelen.

Op 14 oktober zal het parkeerbeleid in onze wijk één van de onderdelen zijn waar we met elkaar over in gesprek kunnen gaan en samen een toekomst voor onze wijk kunnen uitstippelen. Noteer de datum al vast en zorg dat je er bij bent.

Jan van der Kolk

Afbeeldingen

  • Geen plek

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)