Direct naar de inhoud

In de wijk

Via het blad Bij ons in de Oostwijk zijn bewoners geïnformeerd, maar er is zoveel meer te vertellen over onze wijk. Interviews in de wijk en ruimte voor aanvullingen, commentaren en tips.

Afval: een probleem of….

In onze Oostwijk wonen we met veel mensen dicht op elkaar. Al die bewoners produceren afval.  Onvoorstelbaar lang geleden zette je je eigen vuilnisbak en later je eigen vuilniszak voor je deur, waar de vuilnisman het in de wagen kiepte of gooide. De vooruitgang stond niet stil. We kregen een afvalstation aan de Hoflaan waar we allerlei soorten afval persoonlijk konden inleveren.  Op het afvalstation waren speciale inspecteurs aanwezig die alles in de gaten hielden, maar ook zeer regelmatig langs de scholen kwamen en de wijken introkken om voorlichting te geven en te controleren of iedereen zich wel aan de afgesproken regels hield.  Wie zich niet aan de regls hield kreeg een boete opgelegd.

Anno 2019 hebben wij ons afval letterlijk op afstand gezet. Niet meer voor ons eigen huis, maar anoniem op afstand in ondergrondse containers. Een mooie manier om het inzamelen van afval te verlichten, maar door de afstand die we hiermee creëerden ook makkelijk om snel nog even wat extra afval of een bankstelletje te dumpen, al dan niet door bewoners of afvaltoeristen van buiten de wijk.

 

 

Naast het dumpen van afval is er nog een probleem in de wijk. De oudere huizen zijn vaak niet op  heipalen gezet en de zware containerwagens die door smalle straatjes rijden maken dat de huizen staan te trillen en letterlijk de scheuren in de muren schieten.

September 2019 zal de verantwoordelijk wethouder Bart de Leede met een nieuw afvalplan komen. Hoe het verder moet? Bewoners in de Oostwijk hebben in 2017 al gewezen op een mogelijke oplossing. Haal de afvalinspecteur weer terug in  de gemeente. Geef hem/haar de mogelijkheid om bij dumping van afval de dader op te (laten) sporen en te bekeuren. Geef deze inspecteur ook de bevoegdheid om met de inzamelaar van ons huisvuil afspraken te maken over afvalinzameling zonder dat woningen hierbij schade oplopen.

Heb jij een andere mening hierover? Schrijf dan je eigen mening hierbij, zodat we op 14 oktober aan de werktafels een gezamenlijke oplossing kunnen vinden voor het afvalprobleem. Ik kijk uit naar jullie reacties.

Jan van der Kolk

 

Afbeeldingen

  • Afval, een probleem of....

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)