Direct naar de inhoud

In de wijk

Via het blad Bij ons in de Oostwijk zijn bewoners geïnformeerd, maar er is zoveel meer te vertellen over onze wijk. Interviews in de wijk en ruimte voor aanvullingen, commentaren en tips.

Zaterdagavond rond een uur of 8. Op het stadsstrand genieten de gasten van een heerlijk avondzonnetje, terwijl de kinderen aan het spelen zijn in de zandberg of een balletje gooien bij het volleybalnet. De DJ is al druk bezig met het mixen van plaatjes en in de weer met zijn rookmachine. Ook vanavond worden er weer veel mensen verwacht van alle leeftijden op het stadsstrand Vlaardingen.

Op de Nieuwe Maas vaart het cruiseschip Rotterdam voor het laatst drie jaar voorbij. Uitgebreid wordt er vanaf het strand gezwaaid naar de reizigers en teruggezwaaid vanaf het cruiseschip. De hele Oostwijk mag even horen dat de Rotterdam uitvaart en de kapitein laat dit dus horen. Een heerlijke lome avond, wat wil een mens nog meer?....

Langs het strand scheurt de wagen van Vulcaan voorbij: Druk, druk, druk!

Guido de Jong springt uit de wagen en levert nog even een aantal vaten bier af. Even handjes schudden en dan toch even tijd voor en gesprek.

De eerste vraag is naar het waarom van dit stadsstrand. Guido legt uit dat het strand een droom van hem aan de Maas is: “Vlaardingers laten zien dat het hele KW-havengebied een schitterende ruwe diamant is waar we iets prachtigs van kunnen maken. We halen Vlaardingers naar het strand en bezoekers krijgen een goed gevoel bij dit gebied!

Ooit geland aan de Oosthavenkade met Vulcaan-bier in een oud gebouw, dat achteraf een oude brouwerij bleek te zijn geweest, is het gevoel gegroeid van Bier naar Pand tot Gebied”, aldus Guido.

“Het proces van het strand is begonnen met de vuurtorenkap die stond weg te roesten aan de Oosthavenkade. De vrienden van de Vuurtorenkap zijn met de kap aan de slag gegaan. De kap is verplaatst naar het lege terrein aan het water, waar vroeger een parkeerterrein was en vervolgens werd het buffelen om het parkeerterrein in een strand te veranderen. 900 ton zand, oftewel 35 vrachtwagens vol zeezand werd door Boskalis gestort en vervolgens met een sjofel uitgereden over het terrein”, vertelt Guido, die volgens sommigen zelfs een “sjofelrijbewijs” hiervoor heeft gehaald.

“De opening op 14 juni was als een droom: vanaf ’s middags 4 uur liep het, met eerst een hoog bobogehalte, vervolgens continu door. In de avonduren wisten ook veel jongeren het strand goed te vinden. Fantastisch in het donker een kampvuur aan het water met uitzicht op voorbij varende schepen. Voor de komende periode willen we allerlei activiteiten op het strand ontplooien. Zo komt er een schema te hangen van de passeertijden van cruiseschepen, denken we aan film op het strand, cultuur en muziek, gaan we een grote schildering maken op het gebouw naast het strand en zullen koks hun kookkunsten presenteren.”

Guido denkt inmiddels groter. Er is een stichting opgericht Koningin Wilhelmina haven-Kwartiermakers, waarin naast Vulcaan ook de Kroepoekfabriek en The Mind Office participeren. Grootste plannen waarbij deze 3 organisaties op zoek zijn naar investeerders en beleggers om van dit gebied echt iets moois te gaan maken met een opwaardering voor de historische panden die aan de KW-haven staan. De kwartiermakers worden ondersteund door de gemeente Vlaardingen in de persoon van Jan Kerkhof, projectleider in de ontwikkeling in dit stuk van de Oostwijk.

“Nu gaat het er om zoveel mogelijk Vlaardingers hier naar toe te halen. Over 5 tot 10 jaar heeft dit gebied een heel ander aanzicht en zijn historische panden misschien wel in gebruik als Food-ateliers. We hebben het parkeerterrein dat is aangelegd voor de overloop van vrachtwagens bij DFDS in het geval er een No-Brexit, nu in gebruik om gasten te kunnen ontvangen. Kom en geniet op vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 16.00 uur in de middag en wie weet de komende zomer bij heet weer wel vaker in de week”, zo besluit Guido de Jong en neemt nog een slokje van zijn onovertroffen Vulcaan –witbier.

Geplaatst in: Initiatieven

Afbeeldingen

  • Een ruwe diamant om te ontwikkelen
  • Een ruwe diamant om te ontwikkelen

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)