Direct naar de inhoud

In de wijk

Via het blad Bij ons in de Oostwijk zijn bewoners geïnformeerd, maar er is zoveel meer te vertellen over onze wijk. Interviews in de wijk en ruimte voor aanvullingen, commentaren en tips.

Wonen tussen groen heeft een positieve invloed op de gezondheid van de inwoners van de stad.  

Groen verbetert de luchtkwaliteit en groen is belangrijk voor allerlei diersoorten, zoals vlinders, bijen en vogels. In een groene omgeving, ook in je eigen tuin, is op hete dagen de temperatuur enkele graden lager en voelt het prettiger aan dan in een stenen omgeving.  

Een groep trotse groenliefhebbers heeft in 2015 een Actieplan voor de Natuur in Vlaardingen opgesteld. Het doel is om al het groen in Vlaardingen duurzaam en natuurvriendelijk aan te leggen en te behouden.  Om het plan te kunnen realiseren is het nodig om steeds weer de aandacht te vestigen op het belang van duurzaam en natuurvriendelijk groen in Vlaardingen. Het Actieplan Natuur heeft zo geleid tot een enthousiaste groep van vrijwilligers die zich Team Klavertje Vier noemt. 

Wat is de visie en het doel van Team Klavertje Vier? 

Het klimaat is aan het veranderen. De aarde warmt op en we krijgen steeds extremer weer. Hoe we omgaan met water is daarom belangrijker dan ooit. Daarnaast horen we nu, anno 2019, steeds meer in de media over de schrikbarende afname van de biodiversiteit in flora en fauna. U heeft vast gehoord over de afname van het aantal insecten, de bijensterfte en dat de huismus nu een bedreigde diersoort is.  Er lopen nog veel meer dier- en plantensoorten gevaar door het verdwijnen van groen en het gebruik van gifstoffen, wereldwijd, maar ook in onze stad. 

Hoe kunt u de natuur in Vlaardingen helpen? 

Team Klavertje Vier gelooft dat de inwoners van Vlaardingen zelf kunnen bijdragen aan het verbeteren van de natuur in hun stad. Dat begint al in je eigen achtertuin! Verwelkom vogels, egels en insecten in de tuin door die te vergroenen met vaste planten en struiken. In dichte struiken kunnen kleine vogels schuilen en egels kunnen eronder kruipen. Plant bloeiende planten die bestuivers aantrekken, zoals bijen en vlinders. Gebruik geen gif in uw tuin, maar plant inheemse soorten die minder gevoelig zijn voor ziektes. Zet verschillende soorten bij elkaar die elkaar beschermen tegen plaagdieren.  Vang hemelwater op in een regenton, en geef uw planten daarmee water. Maak in uw tuin meer ruimte voor groen en vervang tegels door waterdoorlatende verharding, zoals grind, zodat onze riolen bij extreem weer minder belast worden.  

Wilt u verder gaan dan uw eigen tuin? Team Klavertje Vier is geen gesloten club en we verwelkomen enthousiaste mensen die willen meehelpen. Neem vooral contact met ons op! Dat kan via onze email: teamklavertjevier@gmail.com en zie onze facebook: https://nl-nl.facebook.com/teamklavertjevier/  

Geplaatst in: Groen, Initiatieven

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)