Direct naar de inhoud

In de wijk

Via het blad Bij ons in de Oostwijk zijn bewoners geïnformeerd, maar er is zoveel meer te vertellen over onze wijk. Interviews in de wijk en ruimte voor aanvullingen, commentaren en tips.

In 2014 ging in Vlaardingen het Ondernemersfonds van start. Daarmee brengen alle ondernemers in Vlaardingen via een opslag op de OZB-voor-niet-woningen met elkaar een bedrag van meer dan een half miljoen euro bij elkaar. Niet bijdragen de gemeentelijke gebouwen (inkl.scholen), kerken en woningen waarin mogelijk ook (kleine) ondernemers hun werkruimte hebben (bij voorbeeld zzp-ers). Per Vlaardingse wijk worden de bijdragen getotaliseerd en ter beschikking gesteld van de (georganiseerde) ondernemers in de wijk. Die gelden zijn bedoeld om de organisatiegraad van ondernemers in een wijk te vergroten en om het ondernemersklimaat in de wijk te vergroten. Het innen van de gelden is op bovengenoemde manier (via belasting-inning) geregeld om álle ondernemers met een winkel of bedrijfspand mėė te laten doen, zodat er geen ‘free-riders’ zijn (dat zijn bij voorbeeld winkeliers die geen contributie willen betalen aan hun winkelcentrum, maar wel mee-profiteren van de activiteiten die de winkeliersvereniging organiseert).

In de Oostwijk - die bestaat uit de bekende wijken rond de Schiedamseweg maar ook uit de ‘Hofbuurt’ (Hof samen met Buizengat-bebouwing, Kortedijk en Delftseveerweg) - bestaat ook zo’n Ondernemersfonds. Als bewoners hebt u ongetwijfeld al kennis gemaakt met enkele activiteiten van het fonds Oostwijk: rond de feestdagen hing er in de Schiedamseweg een achttal kerstverlichtingsbogen (net zoals die aan de Korte Hoogstraat).

En in april werd voor het derde jaar weer een aantal ‘hanging flower-baskets’ aan de lantaarnpalen opgehangen bij alle toegangen van de wijk en aan het Verploegh, de Schiedamseweg en de Oosthavenkade. Maar ook een aantal andere activiteiten werd gesteund, zoals het Zomerterras (mèt Seniorenmiddag en Dag zonder drempels), de Windwijzer (senioren-kerstmaaltijd en verbouwingskosten), een bijdrage voor activiteiten aan de Oosthavenkade tijdens het Haring- en Bierfeest, bijzondere activiteiten in en rond molen Aeolus, Pannekoekenhuis ‘t Hof en de Schapenweide in het Hof. Ook in en rond het Hof is een aantal projecten in een aantal projecten in ontwikkeling: we proberen al enige tijd om bij het park ‘t Hof een openbaar toilet beschikbaar te krijgen, en nog vrij recent werd afgesproken dat we gaan zorgen voor een AED (automatische elektronische defibrillator) die voor parkbezoekers wellicht levens kunnen redden. Een tweede en derde AED staan eveneens in bestelling, en die komen in die delen van de wijk waar nog géén AED hangt (in de twee meest oostelijke delen van de Oostwijk, na de suggesties van maar liefst 16 bewoners uit de gehele wijk). Vanwege het grote aantal reacties op die oproep in de pers, overweegt het bestuur om volgend jaar opnieuw enkele AED’s aan te schaffen.

Voor het komende jaar staat er nog een groot project op de rails. Door architect Wijnand Houdijk (die de eerste twee jaar voorzitter was van het wijk-fonds) werd de basis gelegd voor een aantal wijk-ontmoetingsbankjes (‘meeting-points’) welke door het bestuur zijn dóór-ontwikkeld: een driehoekige (door zonnepanelen verlichte) wijkaanduiding met bankjes omgeven en mogelijk nog voorzien van een oplaad- en WiFi-punt. De planning is om daarvan een eerste proeve te plaatsen nabij de spoorwegovergang Oosthavenkade, tijdens het H&B-feest.  

Geplaatst in: Wijkinrichting

Afbeeldingen

  • Ondernemersfonds Oostwijk

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)