Direct naar de inhoud

In de wijk

Via het blad Bij ons in de Oostwijk zijn bewoners geïnformeerd, maar er is zoveel meer te vertellen over onze wijk. Interviews in de wijk en ruimte voor aanvullingen, commentaren en tips.

De Oostwijk is ná het centrum de oudste wijk van Vlaardingen. Hier woonde de Ambachtsheer van Vlaardingen, een rijke kruidenier uit Amsterdam, en later ook zijn zoon: de ‘man in het geel’ op De Nachtwacht van Rembrandt. Hij had zijn fortuin verdiend in de tijd van de VOC, en kon zich een ‘Hof’ in Vlaardingen permitteren.

Toen het instituut ‘Ambachtsheerlijkheid’ was opgeheven, werd de Oostwijk meer en meer bebouwd. Niet voor niets vierden de afgelopen jaren enkele belangrijke straten in de wijk hun belangwekkende jubilea! En in een woonwijk horen ook ondernemers: bakker, slager, kruidenier, waterstoker (destijds), drogist. Maar ook de loodgieter, aannemer, elektricien, kapper, computer-leverancier, enz. enz. Alle bedrijfssoorten zoals die ook in het Vlaardingse centrum te vinden zijn, zijn (of wáren) ook in de Oostwijk gevestigd. Bij de Kamer van Koophandel blijken zo’n 600 inschrijvingen gevestigd in de wijk - van éénmans-zzp tot landelijk opererend.

Velen daarvan zult u tevergeefs zoeken in de straten in de wijk: behalve een aantal Verenigingen en Stichtingen (die ook meetellen) zijn het veel zzp’ers (de zelfstandigen zonder personeel) die vaak daarnaast een gewone baan hebben maar voor zichzelf ook nog een handel(tje) hebben, en soms zelfs wel voor twee of drie inschrijvingen bij de KvK te boek staan. Daar zijn ook een aantal dienstverlenende bedrijven onder, die van huis uit hun diensten aanbieden, en mensen die met een webshop actief zijn. Echte winkels en -van buitenaf zichtbare- actieve bedrijven zijn er nog slechts een honderdtal in de wijk, en daar moeten we zuinig op zijn! Wanneer hun aantal verder daalt - bij voorbeeld door meer aankopen via het Internet - dan moet de noodklok geluid, want dan staan ook hier over enige tijd een aantal pandjes leeg. Laten we ervoor zorgen dat de wijk er niet uit gaat zien zoals momenteel het Stadshart achteruit holt. Hoe? Koop in de wijk en niet via het Internet.

Geplaatst in: Inwoners

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)